Voor iedereen die ook onze Facebook pagina in de gaten houdt voor foto's en updates omtrent de nestjes:

De Facebook pagina is gehackt, ik kan niet meer inloggen, dus geen pb's ontvangen.

Wanneer u vragen heeft, kan dat altijd via deze pagina onder het kopje "contact" kunt u de vraag stellen.

Ook hebben wij een vervangende Facebook pagina aangemaakt om toch iedereen mee te kunnen laten genieten van het opgroeien van de ratjes, deze vindt u hier:

 

https://www.facebook.com/Rattery-cuddling-Critters-Back-up-pagina-108920464333873/

 

 

Wilt u beginnen met het houden van ratten, maar weet u niet goed waar te beginnen, lees dan onderstaand stuk tekst even aandachtig door.

 

Een rat is in aanschaf op zich niet zo duur, dus wordt makkelijk gekocht, maar dan begint het.

 1. Ratten zijn intelligente dieren, en hebben een kooi vol met uitdagingen nodig, je moet als eigenaar dus best creatief zijn wil je deze dieren tevreden houden.
 2. Ratten zijn groepsdieren. In het wild leven zij in kolonies. Voor elke ratten liefhebber geldt dan ook; ÉÉN IS GEEN'!!!! Begint u met het houden van ratten, kies dan altijd voor twee of liever drie ratten van het zelfde geslacht.
 3. Het zijn diertjes die over het algemeen gevoelig zijn voor wisselende temperaturen, een rat op de tocht betekent dan ook onherroepelijk een zieke verkouden rat. Houdt u er rekening mee dat u op een ratten leven wel eens een bezoek aan de dierenarts zult moeten brengen, een verkoudheid kan zomaar omslaan in een longontsteking met dodelijke afloop.
 4. Ratten zijn prooidieren, dit houdt in dat zij alleen in uiterste gevallen zullen laten zien dat zij zich niet prettig voelen, een rat die anders is dan normaal, en zijn of haar vacht wijd zet, is echt ontzettend ziek, hiermee moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts, even afwachten is geen optie.
 5. Gevoelig voor stof zijn ratten ook, zet een rat dus nooit op zaagsel, kattenbak korrels of andere stoffige bodembedekking, er zijn tal van goede stofvrije bodembedekkers te koop.
 6. Laat je goed informeren door de rattery over het wel en niet in de kooi en qua voeding, een dierenwinkel zal u al gauw de verkeerde kooi en bodembedekker en zo nodig zelfs voeding verkopen, puur uit onwetendheid, of commercieel oogpunt.
 7. Een rat, hoe klein ook, heeft een groot verblijf nodig . Of ze nu de hele dag los mogen en hun kooi overdag open is, in de nacht willen ze ook heel graag hun energie kwijt wanneer jij lekker slaapt.
 8. De minimale maten van een goede ratten kooi voor 2 tot 3 ratjes zijn 80cm breed, 80 cm hoog, en 50cm diep. De kooien zijn over het algemeen prijzig, maar er worden ook vaak leuke tweedehands kooien aangeboden op marktplaats.
 9. Vanuit de natuur is een rat een schemer dier, dit betekent dat ze vaak overdag slapen,  echter wanneer je een rat vaak rond de zelfde tijd uit de kooi haalt, en voedt, passen zij hun ritme zeer snel aan dat van de mens aan.
 10. Voor kleine kinderen zijn ratten ideale huisdieren, ze kunnen tegen een stootje, en het zijn net kleine hondjes die je, wanneer je ze goed tam hebt gemaakt overal zullen volgen in huis. Ook zijn er diverse trucjes te leren aan je rat.
 11. Stinken ratten nu echt zo erg???  Deze vraag wordt vaak gesteld. Persoonlijk vind ik een kattenbak meer stinken dan een ratten kooi. Elke dag even een doekje over de plateaus en dingen die urine kunnen absorberen controleren, en niemand zal zeggen dat uw dieren stinken.
 12. Mannen zouden meer stinken dan dames. Ik ben van mening dat het  per persoon verschilt hoe men over de geur van ratten in het algemeen denkt. De een kan echt niet tegen de urine geur van ratten, de ander wordt misselijk van de poepjes.... Voor mijzelf geldt dat ik de mannen sterker vindt ruiken wanneer het aankomt op de poepjes in de kooi ( die overigens zo op te rapen zijn) en voor wat betreft de dames, kan ik echt misselijk worden van een hangmatje wat is onder geplast. Overigens geldt voor ratten net als voor mensen; je bent wat je eet. Dus hoe de rat ruikt, is geheel afhankelijk van wat u de rat voert.
 13. Mannen zouden rustiger zijn dan dames. Dit hoeft niet zo te zijn. Ik heb dames die de hele dag met mij mee willen om heerlijk in mijn nek te liggen luieren, en dat geldt voor de heren net zo. Het karakter van de ouders speelt een erg grote rol als het gaat om het rustig zijn of springerig. Ieder ritten is namelijk als het gezond is druk, ze hebben nergens tijd voor en zijn gauw afgeleid. Naarmate ze wat ouder worden, komt er meer rust in het dier, en zal deze ook vaker relaxed bij je komen knuffelen. Dames zijn over het algemeen wel meer doeners, en zullen sneller een kunstje aanleren dan mannen die alles wel best vinden.
 14. Mannen zijn wel vele malen groter dan dames, het is maar net waar je van houdt. Persoonlijk heb ik liever ratten van formaat om lekker mee te kroelen, maar ook het formaat van de rat is afhankelijk van de genenpool. Er zijn dames die qua grootte sommige mannen voorbij gaan. totaal afhankelijk van de erfelijkheid dus.

 

Denkt u bij het lezen van bovenstaande dat ratten voor u de beste huisdieren zouden kunnen zijn, en wilt u meer informatie hebben, neem dan even contact met ons op.

hier ziet u het veel gebruikte materiaal voor op de bodem van de kooi, repen of stukjes karton. Greenmile, finacard of eco bed / eco bale genoemd