HEEEELLLLLP MIJN RAT:

 

  1. wiegt de hele tijd met zijn kopje heen en weer, het is net alsof er iets in zijn hoofdje niet goed is. Ratten die "wiegen" met hun kopje, hebben vaak rode ogen, en dus meer moeite met het focussen op bepaalde dingen. Ook ratten met donkere ogen kunnen hier last van hebben. Ze wiegen dan met hun kopje van links naar rechts, om de omgeving te kunnen scannen. Niets om je zorgen om te maken.
  2. Rilt de hele tijd als ik hem of haar aai, is mijn rat ziek, of heeft hij of zij het koud?                          Ratten die intens van een aanraking genieten, zullen dit vaak uiten in het rillen over het hele lichaam. het voelt alsof er constant eventjes een rilling door het lijfje gaat, ook dit is niet iets om je zorgen om te maken,
  3. Trilt heel erg met de voorkant en oortjes als ik over haar rug aai:       Dit gaat alleen op voor vrouwelijke ratjes, dit gedrag noemen wij flapperigheid. Het is een teken dat jouw vrouwtje haar vruchtbare periode heeft. Dit is dus het moment dat ze heel ver weg moet blijven bij een mannelijk ratje. Ook kunnen dames tegen elkaar wat feller zijn op het moment dat ze flapperig zijn, en is er vaak wat onrust in de kooi.
  4. Maakt een sissend geluid met zijn tanden:    Tanden knarsen doen de meeste ratjes die lekker bij je liggen van genot. Staat echter bij dit gedrag ook de vacht wat wijd, dan kan dit ook ongemak, of zelfs agressie betekenen. Ligt de vacht mooi glad langs het lichaam, en ben je ontspannen met je ratje aan het knuffelen, dan zal het tanden knarsen alleen maar genieten zijn.
  5. Zijn ogen lijken naar buiten te komen:  vaak gaat met het knarsen ook het zogeheten ploppen gepaard. De rat drukt dan zijn of haar oogbollen letterlijk naar buiten. Het ziet er in het begin heel vreemd uit, maar in het geval van ontspannen genieten kan knarsen en ploppen absoluut geen kwaad, dat is alleen maar ultiem genot. Maar zoals een kat ook vanwege ongemak kan gaan spinnen, is het ook mogelijk dat uw rat zal gaan knarsen en ploppen uit ongemak. Let daarom altijd op hoe de vacht van de rat eruit ziet. Staat de vacht wijd, plopt uw rat met de ogen en knarst hij of zij erbij, dan is een ritje dierenarts aan te raden.
  6. Kwispelt heel erg met zijn staart:  Ook kwispelen kan genieten zijn, maar ook net als bij katten het uitlokken van een spel zijn. en natuurlijk ook uit boosheid kan een rat flink met zijn staart gaan zwiepen. Dikwijls gaat dit laatste gepaard met schoppen en wild knarsen.
  7. Heeft bloed uit zijn ogen en neus:  Het traanvocht van ratjes is rood gekleurd, deze vloeistof noemt men porfyrine. wanneer u dit bij uw ratje aantreft kunt u er vanuit gaan dat de weerstand van het dier verlaagd is. Dit kan veroorzaakt worden door stress ( verhuizing, vernieuwing van de groep) of er heerst gewoon een verkoudheid in de groep. Ondersteun het uitscheiden van porfyrine altijd met weerstand verhogend kruiden en pro-biotica.
  8. Mijn rat bijt, en het is nog maar een ritten!!!   Rittens proefhappen inderdaad. Alles wat zij willen onderzoeken, leren en ontdekken, doen zij met de tanden. Geknabbel aan jouw vingers wanneer je deze bij jouw ratje in de kooi doet, is heel normaal. Zo ontdekken zij hun wereldje. Pas wanneer een rat jou boos aanvalt, en daarbij zijn vacht uitzet en snuift, en jou tot bloedens toe bijt hebben we het over een valse bijtende rat.